2 viikon ikäinen vauva flunssa

By | 30 huhtikuun, 2023

2-viikkoinen vauva flunssa – mitä tehdä?

Flunssa on ikävä tauti, joka voi vaivata myös vastasyntynyttä vauvaa. 2-viikkoinen vauva flunssa vaatii erityistä huolenpitoa, sillä vastasyntyneen immuunijärjestelmä on vielä kehittymätön eikä pysty vastustamaan taudinaiheuttajia yhtä tehokkaasti kuin aikuisen elimistö. Mitä tulee tehdä, jos huomaat vauvasi kärsivän flunssasta?

1. Pidä vauva erossa sairastuneista henkilöistä

Jos olet itse flunssassa, pidä vauva erossa sinusta mahdollisimman paljon. Tuuleta kotia ja varmista hyvä käsihygienia. Flunssa tarttuu helposti, joten vierailemista sairastuneiden kanssa tulisi välttää.

2. Pidä huoli vauvan nesteytyksestä

Flunssan aikana vauva saattaa kärsiä kuivumisesta, joten tarkkaile vauvan juomista. Tarjoa rintamaitoa tai korviketta usein ja pidä huoli siitä, että vauva saa tarpeeksi nesteitä.

3. Huolehdi vauvan nenän avaamisesta

2-viikkoinen vauva ei osaa puhaltaa nenäänsä itse, joten nenän avaamiseen tulee kiinnittää huomiota. Voit käyttää nenäimuria, jolla voit imeä liman pois vauvan nenästä. Voit myös käyttää suolaliuosta, joka helpottaa liman irtoamista.

4. Seuraa vauvan vointia tarkasti

Seuraa vauvan lämpötilaa, hengitysnopeutta ja yleistä vointia. Jos vauvan lämpötila kohoaa yli 38 asteen tai hengitysnopeus nousee, ota yhteyttä lääkäriin. Mikäli vauva vaikuttaa välittömästi huonokuntoiselta tai hän ei ota tarpeeksi nestettä vastaan, ota yhteyttä lääkäriin heti.

5. Pidä oma mielenterveys kunnossa

Flunssa saattaa olla rankkaa aikaa myös vanhemmille, joten on tärkeää pitää huolta omasta mielenterveydestä. Pyydä tarvittaessa apua ja puhu avoimesti tunteistasi läheistesi kanssa.

Kokonaisuudessaan, 2-viikkoinen vauva flunssa voi olla haastava ja pelottava aika vanhemmille. On tärkeää noudattaa perusohjeita ja seurata vauvan vointia tarkasti. Jos huomaat mitään huolestuttavaa, ota yhteyttä lääkäriin. Hyvä käsihygienia, vauvan nenän avaaminen ja nesteytys ovat tärkeitä hoitokeinoja flunssaiselle vauvalle. Pidä huolta itsestäsi ja muista, että flunssa kyllä menee ohi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *