Turvattomuuden tunne aikuisena

By | 7 helmikuun, 2024

Turvattomuuden tunne aikuisena on jotain, mikä voi vaikuttaa elämäämme monin eri tavoin. Se voi johtua monista eri syistä, kuten menneistä traumoista, nykyisistä stressitekijöistä tai jopa turvattomuuden tunteesta omassa kehossa ja mielessä. Turvattomuuden tunne aikuisena voi ilmetä eri tavoin, ja se voi vaikuttaa niin fyysiseen terveyteemme kuin myös henkiseen hyvinvointiimme. Tässä artikkelissa käsitellään turvattomuuden tunnetta aikuisena, sen syitä, merkkejä ja miten sitä voidaan käsitellä.

**Miksi aikuisena tunnemme turvattomuutta?**

Turvattomuuden tunne aikuisena voi johtua monista eri syistä. Yksi yleisimmistä syistä on menneet traumatisoivat kokemukset, kuten väkivalta, seksuaalinen hyväksikäyttö tai kiusaaminen. Nämä kokemukset voivat jättää pysyvän jäljen meihin ja aiheuttaa turvattomuuden tunnetta, kun emme enää tunne olevamme turvassa maailmassa.

Lisäksi nykyiset stressitekijät voivat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Esimerkiksi taloudelliset huolet, työpaikan epävarmuus tai ihmissuhteiden ongelmat voivat saada meidät tuntemaan olomme haavoittuvaksi ja turvattomaksi. Myös fyysinen terveys voi vaikuttaa turvattomuuden tunteeseen, erityisesti jos kärsimme kroonisista sairauksista tai kivuista.

Lisäksi itsetuntemuksen puute ja tunne siitä, ettei tunne itseään tai omaa kehoaan, voi aiheuttaa turvattomuutta. Tämä voi johtua esimerkiksi kehollisten muutosten hyväksymisen vaikeudesta tai identiteetin etsimisestä.

**Mitkä ovat turvattomuuden tunteen merkkejä?**

Turvattomuuden tunne aikuisena voi ilmentyä monin eri tavoin. Yksi yleisimmistä merkeistä on jatkuva ahdistus ja huoli tulevaisuudesta. Tämä voi ilmetä esimerkiksi univaikeuksina, levottomuutena ja jatkuvana stressinä. Lisäksi turvattomuuden tunne voi aiheuttaa vaikeuksia rentoutumisessa ja nauttimisessa elämästä.

Toinen merkki turvattomuuden tunteesta on kärsimättömyys ja herkkyys stressaaville tilanteille. Tämä voi ilmetä esimerkiksi ärsyyntymisenä tai raivokohtauksina pienistäkin asioista. Lisäksi turvattomuuden tunne voi aiheuttaa vaikeuksia luottaa muihin ihmisiin ja luoda terveitä ihmissuhteita.

Kehollisina merkkeinä turvattomuuden tunteesta voi ilmetä esimerkiksi jatkuva jännittyneisyys, päänsäryt, lihaskivut ja ruoansulatusongelmat. Lisäksi turvattomuuden tunne voi vaikuttaa myös itsetuntoon ja omien kykyjen arviointiin.

**Miten käsitellä turvattomuuden tunnetta aikuisena?**

Turvattomuuden tunteen käsitteleminen vaatii usein monipuolista lähestymistapaa. Yksi tärkeimmistä asioista on puhuminen. Puhuminen omista tunteistaan ammattiauttajan kanssa voi auttaa työstämään menneitä traumoja ja löytämään keinoja käsitellä nykyisiä stressitekijöitä.

Lisäksi rentoutumiskeinot, kuten jooga, meditaatio tai syvä hengitys, voivat auttaa lieventämään jatkuvaa jännitystä ja ahdistusta. Myös liikunta ja terveelliset elämäntavat voivat auttaa vahvistamaan kehoa ja mieltä.

Itsetuntemuksen lisääminen ja oman kehon hyväksyminen voivat myös auttaa pienentämään turvattomuuden tunnetta. Tähän voi kuulua esimerkiksi kehotietoisuuden harjoittaminen ja itsemyötätunnon harjoittaminen.

Lopuksi, terveiden ja tukevien ihmissuhteiden luominen on tärkeää turvattomuuden tunteen käsittelemisessä. Tämä voi tarkoittaa terapeuttista tukea, vertaistukea tai läheisten ihmisten kanssa avoimesti puhumista omista tunteistaan.

**Johtopäätös**

Turvattomuuden tunne aikuisena voi olla vaikea ja haastava kokemus, mutta se on myös mahdollista käsitellä ja voittaa. On tärkeää tunnistaa omat tunteensa ja etsiä apua, jos turvattomuuden tunne alkaa vaikuttaa elämään negatiivisesti. Puhuminen, rentoutuminen, itsetuntemuksen lisääminen ja terveiden ihmissuhteiden luominen voivat auttaa löytämään tien kohti turvallisuutta ja hyvinvointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *