Polttava tunne kurkussa

By | 17 marraskuun, 2023

Polttava tunne kurkussa on oire, jota moni meistä on varmasti kokenut jossain vaiheessa elämää. Se voi olla epämiellyttävä ja aiheuttaa huolta, sillä se saattaa pahimmillaan vaikeuttaa normaalia elämää ja jopa aiheuttaa ahdistusta.

Polttava tunne kurkussa voi johtua monista eri syistä. Yksi yleisimmistä syistä on närästys, joka syntyy vatsahapon noususta ruokatorveen. Tämä voi johtua esimerkiksi ruokavalion muutoksista, stressistä, ylipainosta tai raskaudesta. Närästys voi aiheuttaa polttelun tunnetta kurkussa sekä rinnan alueella, ja se voi pahentua erityisesti makuuasennossa tai syömisen jälkeen.

Toinen mahdollinen syy polttavalle tunteelle kurkussa on paniikkihäiriö, johon liittyy usein tunne siitä, että kurkku kuristuu tai tukkeutuu. Tämä johtuu kehon stressireaktiosta, joka voi aiheuttaa kurkun lihasten jännittymistä ja tunteen siitä, että ilma ei kulje normaalisti kurkun läpi.

Muita mahdollisia syitä polttavalle tunteelle kurkussa voivat olla esimerkiksi allergiset reaktiot, kuten siitepölyallergia tai elintarvikkeiden aiheuttamat reaktiot, sekä erilaiset infektiot, kuten nielutulehdus tai kurkunpään tulehdus.

On tärkeää hakeutua lääkärin tutkimuksiin, mikäli polttava tunne kurkussa on jatkuvaa tai aiheuttaa merkittävää haittaa normaalille arjelle. Lääkäri voi selvittää oireiden taustalla olevan syyn ja ohjata oikean hoidon pariin.

Hoito polttavalle tunteelle kurkussa riippuu oireiden aiheuttajasta. Esimerkiksi närästyksen hoitoon voi käyttää lääkkeitä, jotka vähentävät vatsahapon tuotantoa, tai muuttaa ruokavaliota välttäen närästystä aiheuttavia ruokia. Paniikkihäiriön hoidossa voidaan käyttää terapiaa, lääkitystä tai muita stressin hallintakeinoja.

Kokonaisuudessaan polttava tunne kurkussa voi olla epämiellyttävä oire, mutta useimmissa tapauksissa se ei ole vakavaa. On kuitenkin tärkeää selvittää oireiden taustalla oleva syy ja saada tarvittaessa hoitoa oireiden lievittämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *