Palan tunne kurkussa kilpirauhanen

By | 24 lokakuun, 2023

Palan tunne kurkussa on yleinen oire, joka voi johtua monista eri syistä. Yksi mahdollinen syy tähän epämukavuuden tunteeseen on kilpirauhasen toimintahäiriö. Kilpirauhanen on pieni perhosen muotoinen rauhanen, joka sijaitsee kaulan etuosassa kurkunpään alapuolella.

Kilpirauhanen tuottaa ja vapauttaa kilpirauhashormoneja, jotka säätelevät kehomme aineenvaihduntaa, energiatasoa ja lämmöntuotantoa. Jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, se saattaa aiheuttaa erilaisia ​​oireita, mukaan lukien pala kurkussa -tunne.

Yleisin kilpirauhasen toimintahäiriö on kilpirauhasen vajaatoiminta, jossa kilpirauhanen ei pysty tuottamaan tarpeeksi kilpirauhashormoneja. Tässä tilassa voi esiintyä kurkkuun kertyvää limaa tai tunnetta, joka tuntuu kuin kurkunpään alueella olisi jotain tukossa. Tämä johtuu siitä, että kilpirauhasen vajaatoiminnassa limakalvojen toiminta voi hidastua ja aiheuttaa lisääntyneen liman tuotannon kurkun alueelle.

Toinen mahdollinen kilpirauhasen toimintahäiriö, joka voi aiheuttaa palan tunteen kurkussa, on kilpirauhasen liikatoiminta. Tässä tilassa kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormoneja, mikä voi vaikuttaa kehon eri osiin, mukaan lukien kurkunpään alueen limakalvot. Liikatoiminnassa voi myös esiintyä tunnetta, että kurkussa on jotain tukoksissa tai että siellä on jatkuvaa ärsytystä.

Monet muutkin sairaudet voivat aiheuttaa palan tunteen kurkussa, joten on tärkeää hakeutua lääkärin tutkimuksiin selvittääkseen syyn oireille. Lääkäri voi diagnosoida kilpirauhasen toimintahäiriön verikokeiden avulla, joissa mitataan kilpirauhashormonien ja muiden veriarvojen tasot. Joissakin tapauksissa saatetaan tarvita myös ultranitutkimusta tai muita kuvantamismenetelmiä kilpirauhasen tutkimiseksi tarkemmin.

Kun kilpirauhasen toimintahäiriö on diagnosoitu, hoito voi vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä kilpirauhasen vajaatoiminta vai liikatoiminta. Vajaatoiminnassa hoitona käytetään yleisesti kilpirauhashormonikorvaushoitoa, kun taas liikatoiminnassa voidaan käyttää lääkkeitä, jotka hidastavat kilpirauhashormonien tuotantoa. Joissakin tapauksissa voi olla tarpeen suorittaa lisätutkimuksia tai tarjota muita hoitovaihtoehtoja, kuten kirurgista toimenpidettä tai radiojodihoidon käyttöä.

On tärkeää muistaa, että kilpirauhasen toimintahäiriöitä voi esiintyä kenellä tahansa, ja ne eivät aina ole vakavia. Jos kuitenkin huomaat palan tunteen kurkussa tai muita epämiellyttäviä oireita, kannattaa aina hakeutua ammattilaisen arvioon ja hoitoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *