Paineen tunne silmässä

By | 1 marraskuun, 2023

Paineen tunne silmässä on yleinen oire, joka voi aiheuttaa epämukavaa ja häiritsevää tunnetta. Usein tällainen paineen tunne johtuu silmän sisäisestä paineesta tai silmänpaineesta. Se voi johtua erilaisista syistä, kuten tulehduksesta, loukkaantumisesta tai silmäsairaudesta.

Yksi yleisimmistä syistä paineen tunteelle silmässä on glaukooma, joka on korkeaan silmänpaineeseen liittyvä sairaus. Glaukooma voi aiheuttaa vaurioita näköhermoon ja pitkällä aikavälillä johtaa näön menetykseen, ellei sitä hoideta ajoissa. Tämän takia on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, mikäli kokee toistuvaa paineen tunnetta silmässä.

Toinen mahdollinen syy paineen tunteelle silmässä on silmätulehdus. Tulehduksen yhteydessä silmä voi ärtyä ja punoittaa, ja se voi aiheuttaa myös paineen tunnetta. Tulehduksen syynä voi olla bakteeri, virus tai allergia. Tulehduksen hoito pyritään yleensä aloittamaan silmätipoina tai -voiteina.

Myös silmien rasitus voi aiheuttaa paineen tunnetta. Liiallinen tietokoneen tai älypuhelimen käyttö, lukeminen hämärässä tai pitkään jatkuva tarkka keskittyminen voi rasittaa silmiä ja aiheuttaa paineen tunnetta. Tällöin on tärkeää pitää taukoja ja lepuuttaa silmiä säännöllisesti.

Mikäli paineen tunne silmässä on äkillinen, voimakas ja siihen liittyy muita oireita, kuten näön hämärtymistä, silmän punoitusta tai kipua, on suositeltavaa hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon. Nämä voivat olla merkkejä vakavammasta silmäsairaudesta, kuten silmänpohjan verenvuodosta tai silmänpaineen äkillisestä noususta.

Paineen tunne silmässä voi olla myös merkki muista terveysongelmista, kuten migreenistä tai sinusinfektiosta. Näissä tapauksissa oireet yleensä häviävät itsestään, kun perussyy hoidetaan.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet paineen tunteen välttämiseksi silmässä sisältävät silmien säännöllistä lepuuttamista, riittävää lepoa ja unta, terveellistä ruokavaliota sekä säännöllistä silmälääkärin tarkastusta. Jos sinulla on aiemmin havaittu korkea silmänpaine, glaukooma tai muita silmäsairauksia, on tärkeää noudattaa hoitosuosituksia ja seurata tilannetta tiiviisti.

Kaiken kaikkiaan paineen tunne silmässä voi olla merkki useista eri syistä, joten on tärkeää ottaa oire tosissaan ja kysyä neuvoa lääkäriltä, jos se jatkuu tai pahenee. Oikea diagnoosi ja hoito ovat avainasemassa mahdollisten komplikaatioiden välttämisessä ja näön säilyttämisessä pitkällä aikavälillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *