Kognitiivinen antropologia on kenttä, joka tutkii ihmisen kognitiota ja kulttuuria. Se yhdistää yhteen kognitiotieteen ja antropologian lähestymistavat tarjoten syvällisemmän ymmärryksen ihmisen ajattelusta, käyttäytymisestä ja kulttuurisista valinnoista.
Kognitiivisessa antropologiassa keskitytään ihmisen mielen toimintaan ja sen vaikutuksiin kulttuurin luomisessa ja ylläpitämisessä. Tämä tarkoittaa, että tutkijat pyrkivät ymmärtämään, miten ihmismieli käsittelee tietoa ja miten tämä kognitiivinen prosessointi muokkaa ihmisen näkemystä maailmasta ja itsestä.
Yksi kognitiivisen antropologian keskeisistä käsitteistä on kognitiivisten karttojen teoria. Tämä teoria tarkastelee sitä, miten ihmisen mieli järjestää ja esittää tietoa maailmasta. Kognitiiviset kartat voivat olla konkreettisia, kuten paikkojen ja reittien hahmottaminen, tai abstrakteja, kuten sosiaalisten suhteiden hahmottaminen. Kognitiiviset kartat vaikuttavat siihen, miten ihmiset kokevat ja tulkitsevat ympäristöään ja kommunikoivat toistensa kanssa.
Toinen tärkeä käsite kognitiivisessa antropologiassa on mielikuvitus. Mielikuvitus on ihmisen kyky luoda ja manipuloida mielikuvia. Se ei ole pelkästään luova prosessi, vaan se vaikuttaa myös siihen, miten ihmiset ymmärtävät ja tulkits