Kilpirauhanen palan tunne kurkussa

By | 15 lokakuun, 2023

Kilpirauhanen on tärkeä rauhanen, joka sijaitsee kurkun alueella, ja sen tehtävänä on tuottaa kilpirauhashormoneja. Kilpirauhanen on muodoltaan perhosen tai kirjaimen H muotoinen, ja se ympäröi henkitorvea. Kilpirauhanen palan tunne kurkussa on oire, joka saattaa viitata kilpirauhasen toimintahäiriöön.

Kilpirauhasen palan tunne kurkussa voi ilmetä eri tavoin eri henkilöillä. Jotkut kokevat paineen tai puristuksen tunteen kurkussa, kun taas toisilla se voi tuntua jatkuvana palana tai vierasesineenä kurkussa. Oire voi olla pysyvä tai se saattaa tulla ja mennä.

Yleisimpiä syitä kilpirauhasen palan tunteelle ovat kilpirauhasen liikatoiminta, kilpirauhasen vajaatoiminta, ja kilpirauhasen tulehdus, kuten kilpirauhastulehdus tai autoimmuunitulehdus, kuten Hashimoton kilpirauhastulehdus. Kilpirauhasen kasvaimet, kuten kyhmyt tai kystat, voivat myös aiheuttaa samanlaisen oireen. Joillakin ihmisillä kilpirauhanen voi olla normaalistikin suurentunut, mikä voi aiheuttaa palan tunnetta kurkussa.

On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon, jos kilpirauhanen palan tunne kurkussa on jatkuvaa tai heikentää merkittävästi elämänlaatua. Lääkäri tekee aluksi perusteellisen arvioinnin oireista ja tekee tarvittavat laboratoriotutkimukset, kuten kilpirauhashormonien mittaamisen verikokeella. Lisäksi lääkäri voi tarvittaessa tehdä ultraäänitutkimuksen kilpirauhasesta ja tarvittaessa lähettää potilaan jatkotutkimuksiin erikoislääkärin vastaanotolle.

Hoito riippuu kilpirauhasen palan tunnetta aiheuttavasta syystä. Jos kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta, lääkäri voi määrätä lääkitystä, kuten tyroksiinihormonia, joka tasapainottaa kilpirauhasen toimintaa. Kilpirauhaskasvaimissa, joissa on kyhmyjä tai kystia, voidaan tarvita leikkausta ja syöpätapausten kohdalla muita hoitoja, kuten sädehoitoa tai jodin radioaktiivista hoitoa.

Kilpirauhasen palan tunne kurkussa voi olla pelottava oire, mutta useimmissa tapauksissa se ei liity vakavaan sairauteen. On kuitenkin tärkeää ottaa oire tosissaan ja hakeutua hoitoon, jotta mahdollinen kilpirauhasen toimintahäiriö voidaan diagnosoida ja tarvittaessa hoitaa ajoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *